Hartelijk dank voor uw beoordeling; uw mening is nu van ons

on 25 maart 2018 | in Alle Berichten, Consument | by

Ooit wel eens een beoordeling geschreven voor een website? Hou er dan rekening mee dat jouw mening dan niet meer de jouwe is en dat de website hiermee kan doen wat die wil.

Er is een ongelooflijk aantal websites waarop je je mening over producten en diensten kunt geven. Over het algemeen loopt het wel los met de risico’s die je daarbij loopt, maar juist bij de grote jongens in het speelveld moet je extra oppassen.

Voorbeelden daarvan zijn Zoover en TripAdvisor, bekende websites als het gaat om beoordelingen over reizen, vakantiebestemmingen en hotels. Jouw mening daarover telt en ze zien graag dat je die bij hen publiceert, zodat ze door anderen die op reis willen kunnen worden gelezen. Hoewel, jouw mening? Het is maar de vraag in hoeverre die van jou is. Want als je de voorwaarden leest die bij het plaatsen van een beoordeling gelden, blijkt die mening helemaal niet meer van jou te zijn.

Zoover zegt in haar voorwaarden dat alle teksten, foto’s een dergelijke op de website eigendom van Zoover zijn. Dat slaat dus ook op de beoordelingen en foto’s die door bezoekers zijn geplaatst. Om het maar meteen bot te zeggen: dat is niet zo, Zoover liegt. Je houdt altijd de intellectuele rechten op je teksten en het auteursrecht van je foto’s sta je niet af door een link tekstje in de voorwaarden. Dat is in Nederland anders geregeld. Dat weet Zoover natuurlijk ook wel, vandaar dat ze iets verderop zegt dat de bezoeker haar een eeuwigdurend publicatierecht geeft. En dat niet alleen: Zoover mag de teksten en foto’s ook nog eens aanpassen.

TripAdvisor is wat dat betreft van hetzelfde laken een pak. Die probeert ook op alle mogelijke manieren baas te worden over jouw foto’s en teksten die men – zo staat het er letterlijk – ook mag wijzigen en aanpassen. Dus die vakantiefoto van je dochter kan worden doorverkocht en ‘aangepast’ op heel andere websites opduiken en je zorgvuldig geformuleerde beoordeling kan worden omgevormd tot iets dat een adverterende reisorganisator wel zeer welgevallig is. En nu niet de vermoorde onschuld spelen dat ze zoiets noooooit zullen laten gebeuren, want wie, zoals Zoover, nergens in het menu op de website zijn gebruiksvoorwaarden vermeldt, maar dit wegmoffelt onder de noemer ‘disclaimer’ (wat iets heel anders is) heeft wat te verbergen.

Ga je met IENS, de beoordelingssite voor restaurants, in zee, dan moet je ook even oppassen. IENS is onderdeel van TripAdvisor, dus dan weet je waar je aan toe bent.

Zijn alle beoordelingssites zo? Nee, zeker niet. Maar Zoover, TripAdisor en IENS zijn wel drie erg belangrijke en de praktijk toont aan dat bij websites die groot zijn automatisch de neiging ontstaat zich allerlei gegevens en rechten van hun bezoekers toe te eigenen. Facebook en WhatsApp zijn daar ‘lichtende voorbeelden’ van.

Pin It

Comments are closed.

« »