Collectief energie inkopen via Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis onvoordelig

on 13 december 2019 | in Alle Berichten, Consument | by

Energie inkopen via je eigen consumentenorganisatie is dat voordelig? Je zou denken van wel. Maar leden van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis die voordelig uit willen zijn kunnen beter zelf de boer opgaan dan meedoen aan een collectieve inkoop van hun consumentenorganisatie.

Regelmatig benaderen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis hun leden met het aanbod mee te doen aan een collectieve inkoop van energie. Tienduizenden haken daarop in want samen met je eigen consumentenorganisatie kun je natuurlijk wel een vuist maken om de beste prijs eruit te krijgen, denk je dan. En de wervende kreet “Samen krijgen we de beste energiedeal” van Vereniging Eigen Huis laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
De praktijk valt echter bitter tegen. Een lid van zowel de Consumentenbond als Vereniging Eigen Huis schreef in op beide acties en wachtte het resultaat vol spanning af (opgegeven jaarverbruik: 2900 kWh dagstroom, 2100 kWh nachtstroom, 1000 m3 gas). Bij beide organisaties kwam Budget Energie als winnaar uit de bus. De verliezer bleek in dit geval overigens het lid van de Consumentenbond te zijn, want die zou jaarlijks € 1797,- moeten betalen terwijl hij als lid van VEH € 1755,- kwijt zou zijn.

Gemak boven voordeel
Nu geeft de Consumentenbond zelf aan dat je met het Energiecollectief voor gemak kiest. Wie liever zelf prijzen vergelijk kan terecht bij de Energievergelijker. Dit is een onderdeel van de website pricewise.nl waar de Consumentenbond een eigen pagina heeft en inderdaad, daar ben je goedkoper uit: € 1764,- bij Budget Energie in plaats van € 1797,- (??? Jawel !!!).
Overigens is dat niet de echte winnaar van de Energievergelijker, want dat is United Consumers met een jaaropgave van € 1701,-. Gelijk ook maar eens op misschien wel de bekendste vergelijkingswebsite op dit gebied gekeken, Gaslicht.com. Verdiep je er maar niet in hoe het kan, maar daar is United Consumers nóg goedkoper: € 1686,- (??? Inderdaad !!!).  

Flinke vuist
Natuurlijk ben je nieuwsgierig hoe dat zit. Als lid verwacht je toch dat jouw consumentenorganisatie die jou samen met tienduizenden andere inschrijvers vertegenwoordigt een flinke vuist maakt als ze in de slag gaan met de energiebedrijven. Daar moet en zal toch de scherpste en “beste energiedeal” uit komen? Nou nee, zo zit dat niet. Dat is te hoog gegrepen.
Vereniging Eigen Huis benadrukt dat de energiebedrijven die meedoen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Het gaat dan vooral om soliditeit en het leveren van groene stroom. “Het is altijd mogelijk dat een andere energieaanbieder, die niet met ons meedoet, met een lagere aanbieding komt. En als mensen niet op ons aanbod ingaan is dat prima, dat is hun keuze.” Maar als lid van een consumentenorganisatie verwacht je toch dat er een scherpe prijs uit komt? “Dat is ook zo, maar we garanderen niet de laagste prijs.”
Dat lijkt toch een ander geluid dan de veelvuldig door de vereniging gecommuniceerde kreet “Samen krijgen we de beste energiedeal”. Dan verwachten de leden toch de laagste prijs.

Bij de Consumentenbond houdt men het er op dat het resultaat de uitkomst is van een blinde veiling. Men noemt het opmerkelijk dat Gaslicht.com een stuk goedkoper is.
“Maar dan moet je bij de aanbieder zijn. We zetten er altijd bij dat mensen kunnen kijken bij Energievergelijker of het wellicht goedkoper kan.” Dat is inderdaad zo, eerlijk is eerlijk. Maar als lid van een consumentenorganisatie verwacht je dat die toch jouw belangen vertegenwoordigt en dat is in dit geval een zo laag mogelijke prijs.

Verdienmodel
De hele collectieve inkoop van energie maakt duidelijk dat niet de consument, maar het verdienmodel voorop staat. Dit jaar noteerde Vereniging Eigen Huis 68.000 inschrijvers. Voeg daar nog eens de vele tienduizenden van de Consumentenbond bij en je krijgt al een aardig beeld. Iedere nieuwe klant die die ingaat op het aanbod levert de Consumentenbond € 46,- op. De bond is daar open over, het staat gewoon op de website te lezen. En reken maar dat Pricewise, waarmee de bond samenwerkt, ook nog een graantje meepikt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Vereniging Eigen Huis en haar partner iChoosr. Al met al gaat het dan om miljoenenbedragen.

Collectieve inkoop van energie levert inderdaad veel geld op… maar niet voor de consument.

PS
Nog een merkwaardig feitje: wie als lid van de Consumentenbond op verschillende dagen de link van het aanbod dat hem wordt gedaan activeert kan verschillende actieprijzen van Budget Energie te zien krijgen. Hoe dat zit? Ach, laat maar zitten.

Pin It

Comments are closed.

« »