Claudia, er is nog genoeg stof voor je komende oudejaarsconference

on 31 januari 2019 | in Alle Berichten, Overige | by

Tijdens haar oudejaarsconference in 2016 verbaasde Claudia de Breij zich over de tekstuele inhoud van het Nationaal Hitteplan. Haar verwondering was begrijpelijk, maar de betreffende tekst vormt zeker geen unicum. En je hoeft het wat dat betreft zeker niet op nationaal niveau te zoeken, want ook de politie in haar gemeente Utrecht weet wat dat betreft van wanten.

In winkelcentrum Vleuterweide kwam ik bijgaande huisregels tegen. De politie houdt hierin het winkelend publiek voor dat het niet is toegestaan vernielingen aan te richten. Daar kan ik in komen; het heeft iets redelijks. Maar je mag in Vleuterweide ook geen afval op de grond gooien. Dat is iets anders; want waar blijft onze persoonlijke vrijheid? Het moet toch echt niet gekker worden. Maar dat wordt het wel, want volgens aandachtspunt 2 is het ook niet toegestaan diefstallen te plegen. Ja, ho ho even, en waarom dan wel niet? Nergens in de huisregels van welk ander winkelcentrum dan ook heb ik dit kunnen vinden, dus daar mag het wel! Maar in Utrecht – en dan met name Vleuterweide – mag het niet van de politie. Kinderachtig, al is het natuurlijk wel goed dat ze het even duidelijk melden.

De Lidl in Vleuterweide houdt het gemakshalve bij 1 duidelijke regel: maximaal 2 scholieren tegelijk in de winkel. Nu is het een forse winkel, dus die bedrijfsleider heeft daar een dagtaak aan om te controleren of er op enig moment niet meer dan 2 scholieren in zijn zaak lopen. Heb je net winkelpad 4 schoongeveegd, dan moet je maar hopen dat er niet net weer eentje is binnengekomen die in pad 1 loopt, want dat is vanaf pad 4 niet te zien. En hoe moet een winkelende scholier weten of er niet net al een paar leeftijdgenoten in de Lidl rondlopen? Ja, ja, moeilijk, moeilijk.

Maar denk nu niet dat we in Utrecht van die muggenzifters zijn. Huisregels in Leiden maken duidelijk dat winkelcentrum De Kopermolen geen hondenuitlaatplaats is. Kijk, daar hebben we in Vleuterweide nu weer geen bezwaar tegen. En het Amsterdamse winkelcentrum Gelderlandplein laat weten dat aanwijzingen van het Management of van de Beveiliging te allen tijde dienen te worden opgevolgd (regel 13). Ook in geval van calamiteiten, staat er bij. Elders rennen Management en Beveiliging bij calamiteiten kennelijk in paniek weg, maar hier blijven ze dan standvastig paraat zodat er toch aanwijzingen kunnen worden gegeven. Overigens lijkt het me persoonlijk wat overbodig te vermelden dat die dan ook moeten worden opgevolgd, want ’te allen tijde’ betekent ‘altijd’, dus ook in geval van calamiteiten.

De aankondiging “Van alle overtredingen wordt aangifte gedaan bij de politie” zal, naar ik voorzie, niet veel indruk maken, want de politie ziet je aankomen. Wie wordt verkracht moet tegenwoordig al de dader met de broek nog op z’n enkels meenemen naar het bureau, anders komen ze daar niet eens in actie voor een aangifte.
Verder wordt de bezoeker er op gewezen dat bij vernieling en/of beschadiging de schade te allen tijde zal worden verhaald op de veroorzaker. Het is een omschrijving die doet vermoeden dat dit kennelijk een verrassend standpunt is waarop de betreffende veroorzakers wellicht niet op hadden gerekend. Omdat schades altijd op toevallig passerende voorbijgangers werden verhaald of zo. Maar kennelijk is men met die aanpak van een koude kermis thuisgekomen, vandaar dat nu voortaan de veroorzaker zelf wordt aangepakt.

Dit geldt overigens niet voor het Management. Dat is volgens de huisregels namelijk niet aansprakelijk voor schade aan en of diefstal van persoonlijke bezittingen en/of voertuigen van bezoekers. Een mooie vrijbrief voor het Management Gelderlandplein dat nu dus naar hartenlust persoonlijke bezittingen kan roven en auto’s van bezoekers mag beschadigen. “Want we zijn toch niet aansprakelijk.” Ja, Amsterdam hè, daar zijn ze altijd al wat losser geweest in de omgang dan in de rest van het land.

Wie z’n geluk eens wil beproeven moet naar winkelcentrum De Paddepoel in Groningen. In principe zijn kansspelen en gokken daar verboden, maar Groningers zijn helemaal niet stug en het bestuur kan er daarom wel toestemming voor geven, ook voor straatspelen als balletje balletje (huisregel 7). Het staat er echt en dat is natuurlijk niet voor niets.

In veel winkelcentra is het gebruik van alcohol alleen toegestaan in de aanwezige horeca, maar in winkelcentrum Makado in het Limburgse Beek kennen ze die soepelheid niet. Volgens de vierde huisregel mag er gewoon geen alcohol worden gedronken. Daar zullen ze bij het hier gevestigde Grand Café Bickels wel niet zo blij mee zijn. Stug zijn ze ook in winkelcentrum Kwadrant (Tiel) waar de huisregels een verbodsbord voor alcohol tonen terwijl er een slijterij is gevestigd.

Soms word je weer blij van huisregels. Zoals dit bordje waarop uitdrukkelijk wordt aangegeven dat het passen van meer dan 2 kledingstukken niet is toegestaan. Maar ondanks dat ik haar hier uitdrukkelijk op wees nam mijn vrouw toch 4 (vier!) kledingstukken mee naar de pasruimte en het personeel deed daar helemaal niets tegen. Wel bordjes ophangen, maar handhaven, ho maar. Dus dat werd uiteindelijk ook vier keer afrekenen.

Claudia, je kunt je verbazen over die ene ambtenaar die het hitteplan heeft geschreven. Maar er is nog genoeg stof voor je komende oudejaarsconference.

Pin It

Comments are closed.

« »