Apple privacyvriendelijk? Nou… dat valt nog te bezien

on 12 juni 2018 | in Alle Berichten, Consument | by

Apple presenteert zich graag als een bedrijf dat de privacy van zijn klanten hoog in het vaandel heeft staan. Maar echt privacyvriendelijk? Nou… daar kunnen nog wel wat vraagtekens bij worden geplaatst.

Mijn beslissing om indertijd voor een iPhone te kiezen en niet voor en Android-telefoon had veel te maken met mijn voorkeur voor privacy. Apps op een Android-toestel waren alleen te installeren als ze automatisch toegang tot al je gegevens (locatie, foto’s adressenboek) kregen, bij de apps op je iPhone wordt de gebruiker om toestemming gevraagd en heb je zulke dingen dus zelf in de hand. Het is maar één voorbeeld als het om het privacyvoordeel van Apple-apparatuur gaat, maar wel een belangrijke voor wie daaraan hecht.

Inmiddels heeft de privacyvriendelijkheid van Apple toch een knauw gekregen sinds uit onderzoek van The New York Times bleek dat telefoonfabrikanten al jarenlang toegang hebben tot persoonlijke informatie van Facebookgebruikers. Facebook sloot namelijk de afgelopen jaren contracten met minstens zestig fabrikanten, waaronder Apple. Hierdoor kon Apple bijvoorbeeld gegevens inzien van mensen die er zelf expliciet voor kozen hun informatie af te schermen voor derden.

Als je dat hoort krijgt je vertrouwen als Apple-klant toch een knauw en ga je eens wat kritischer kijken naar de ‘services’ van Apple. Zoals de app Foto’s, waarin je je foto’s kunt opslaan. Voor de duidelijkheid: het gaat dus om een van de persoonlijkste zaken die je aan je telefoon toevertrouwt.

Sinds enige tijd heeft de app de eigenschap eigenhandig uit je fotoverzameling ‘leuke momenten’ samen te stellen, zoals plaatsen waar je bent geweest, foto’s die je drie jaar terug op dezelfde datum maakte of personen die men in je verzameling is tegengekomen.

Kun je dergelijke acties van het programma blokkeren? Nee, dat kan niet, levert navraag bij Apple op. Deze functie is onderdeel van de software en die kun je als gebruiker niet zelf sturen.

Nou ben ik niet zo dol op software die eigenhandig beslissingen neemt met betrekking tot mijn privacygegevens. Want als die software dit helemaal zelfstandig doet, wie zegt me dan dat er ook niet een (voor mij niet zichtbaar) programmatuurdingetje in zit dat er voor zorgt dat mijn foto’s vanaf mijn telefoon naar een server ergens in de wereld worden gezonden? Nee, beweert de helpdesk van Apple, dat is zeker niet het geval, want privacy staat hoog in het vaandel van Apple. U moet dat gewoon zien als een aardige gadget van de app die zulke dingen uit de fotocollectie automatisch samenstelt. Dat vinden mensen leuk en het is makkelijk, want dan hoeven ze dat zelf niet te doen.

Ja, vanuit de gedachte dat het om een leuke behulpzame service gaat kan natuurlijk veel. Dan krijgen we wellicht binnenkort ook een handig overzichtje van je leukste aankopen van de afgelopen maand of van onze wekelijkse uitgaven, omdat de Apple-software ons bankiergedrag kan monitoren, om maar iets te noemen.

Apple privacyvriendelijk? Wie de persoonlijke informatie van Facebookgebruikers inkoopt en software z’n gang laat gaan in je persoonlijke bestanden heeft heel wat uit te leggen.

Pin It

Comments are closed.

« »