De onzichtbare inkt van Minerva-leden

on 18 oktober 2018 | in Alle Berichten, Overige | by

Niets makkelijker dan meegaan met de massa. Veilig en je valt niet op. Hoe de eigen normen en waarden zijn wordt vaak pas duidelijk bij gewijzigde omstandigheden. Soms op negatieve wijze, zoals tijdens de bezettingsjaren, toen het omgevingsklimaat de ware aard van sommige mensen naar boven bracht – als een geheime inkt die plotseling zichtbaar werd. Vriendelijke bakkers en aardige schooljuffrouwen bleken toen bijvoorbeeld ineens bereid voor een paar gulden de adressen van Joodse onderduikers aan de bezetter te verkopen.

De ontgroeningsperiode tijdens de studietijd is ook zo’n testcase. Ik zie het somber in voor degenen die het niet meer dan normaal vinden dat ze vanuit hun machtspositie over anderen heen mogen urineren. Dat gaat moeilijk goed komen. Het geeft ook te denken. In de sterken die niet toegaven aan de gekte rond de ontgroeningstijd heb ik alle vertrouwen, maar die anderen… Veel van hen behoren tot degenen die later leidinggevende posities in onze samenleving vervullen en ons morele besef dan voor een belangrijk deel bepalen.

De negatieve publiciteit is voor studentenvereniging Minerva aanleiding tot onderzoek. De inhoud van de rapportage blijft echter geheim. “Ik zit hier om het belang van de vereniging te dienen, niet dat van de maatschappij”, zegt erelid en adviseur Huib Wurfbain tegen NRC.

Duidelijk, het erelid stelt het welzijn van zijn vereniging voorop. Mijn zorgen gaan echter uit naar de maatschappij die straks te maken krijgt Minerva-leden die, geadviseerd door de heer Wurfbain, weten hoe zij zich het best kunnen gedragen tot de tijd rijp is om de onzichtbare inkt van zich af wassen.

Pin It

Comments are closed.

« »