Consumentenbond overdrijft met kwaliteitskeurmerk

on 27 april 2018 | in Alle Berichten, Consument | by

Onduidelijkheid is de Consumentenbond een doorn in het oog. Vandaar zijn strijd tegen de verwarrende vinkjes die de voedselindustrie gebruikt. Want voedselkeuzelogo’s moeten duidelijk zijn, vindt men. Maar geldt dat ook als het om keurmerken gaat? Wat houdt bijvoorbeeld de door de Consumentenbond gebruikte term ‘kwaliteitskeurmerk’ in? Dat blijft onduidelijk.

De bond testte of webwinkels wel binnen de wettelijke termijn van 14 dagen het aankoopbedrag terugbetaalden als de bestelling werd geretourneerd. In het artikel dat in de Consumentengids van mei verscheen werden ook twee keurmerken uit webwinkelbranche genoemd, namelijk Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Beide kregen de benaming ‘kwaliteitskeurmerk’. Maar wat is een kwaliteitskeurmerk?

Op de websites van Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk is hierover niets te vinden. Daarom de vraag maar voorgelegd aan de Consumentenbond. Genoemd werden: duidelijke prijzen, een veilige betaalomgeving, de algemene voorwaarden, een bedenktijd van 14 dagen, Thuiswinkel Waarborg garandeert dat leden de wettelijke bedenktijd van 14 dagen ook werkelijk naleven, een helder aanbod, de prijzen zijn duidelijk, er wordt zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens en er is een onafhankelijke geschillencommissie.

Geen argumenten om van achterover te slaan. Duidelijke algemene voorwaarden en een geschillencommissie zijn natuurlijk een pre, maar de rest van de opsomming is eigenlijk heel normaal, vaak zelfs wettelijk vereist. Geen zaken die je als toegevoegde kwaliteit kunt zien. Bovendien zijn er wel meer keurmerken die dit rijtje kunnen opnoemen.

Overigens valt op die kwaliteit nog wel wat af te dingen, want ruim 30% van de webwinkels die volgens het onderzoek van de Consumentenbond de fout in gingen met de terugbetaling voeren een van de twee genoemde kwaliteitskeurmerken.

De Consumentenbond doet goed werk, zoals in zijn strijd tegen de onduidelijkheid van voedsellogo’s. Maar als zo’n instituut zelf een nieuw begrip introduceert, moet dit ook wel ergens voor staan.

Pin It

Comments are closed.

« »