Lezers Plus Magazine gelokt met niet te boeken reis

on 25 november 2017 | in Alle Berichten, Consument | by

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het gewoonlijk ook niet waar, luidt het gezegde. Dat geldt zeker ook voor de mooie vakantiereis die de lezers van het maandblad Plus wordt aangeboden: een 8-daagse cultuurhistorische 5-sterrenreis naar Cyprus vanaf € 199,- per persoon. Voor € 199,- een verzorgde reis naar Cyprus? Vergeet het maar. Die reis is gewoon niet te boeken.

Plus komt altijd in een plastic sealing door de bus. Dit omdat bij het magazine een heel pakket aan losse folders met aanbiedingen wordt toegevoegd. Een daarvan is deze maand afkomstig van touroperator RSD Reise Service Deutschland GmbH. Het foldermateriaal doet sterk denken aan mailings die zo’n 20 jaar geleden veelvuldig werden toegezonden. Veel papierwerk met om aandacht roepende teksten, pijlen en uitroeptekens, aparte bijvoegsels met typemachineletter (alsof je via een persoonlijke brief werd aangesproken), bonnen, voordeelcodes etc. Je zag door al die overdonderde bomen het bos niet meer en dat was ook de bedoeling. De lezer moest, totaal versuft door zoveel overweldigende informatie, gauw intekenen op de aanbieding, anders was de kans voorbij. Wat dat betreft biedt het aanbod van RSD Reise Service Deutschland dezelfde aanblik.

De vanafprijs € 199,- voor de Cyprus-reis geldt voor 4 data in januari. In februari komt daar bovenop een seizoentoeslag van € 70,- of € 100,-, afhankelijk van de vertrekdatum. Vergeet de toeslag van 70 euro maar meteen, want alleen de data met € 100,- toeslag zijn nog mogelijk. De reis kost dus geen € 199,-, maar minimaal € 299,-.

Natuurlijk kan het voorkomen dat een reis zo populair is dat die meteen is volgeboekt. Maar het aanbod van € 199,- was al “enige tijd” volgeboekt, laat touroperator RSD Reise Service Deutschland weten als we die bellen. Vreemd, want het gaat hier om een apart aanbod aan de lezers van het decembernummer van Plus en dat blad is voor het eerst verschenen op de dag dat we met RSD Reise Service Deutschland bellen.

Die 8-daagse cultuurhistorische 5-sterrenreis naar Cyprus vanaf € 199,- bestaat dus gewoon niet. Dat was niet meer dan een lokkertje voor de abonnees van Plus, die voor die reis minimaal 50% meer moeten betalen. Zoiets heet ook wel misleidende reclame en is verboden.

Maandblad Plus speelt eigenlijk ook een bedenkelijke rol en doet er goed aan zelf eens na te gaan wat ze haar lezers aanbiedt, of laat aanbieden. Want de schuld helemaal afschuiven op de adverteerder is wat al te gemakkelijk. Als je toelaat dat adverteerders jouw abonnees een speciaal aanbod doen dan heb je ook de morele plicht er toch minstens op toe te zien dat het ook een reëel aanbod is en niet slechts een platvloers lokkertje.

Aanvulling op 4 december:
Plus Magazine heeft laten weten dat RSD naar aanleiding van dit blog heeft aangegeven een en ander serieus op te pakken binnen de organisatie.
Op zich een goede zaak, maar eigenlijk zouden de abonnees van Plus Magazine mogen verwachten dat het blad zelf ook actie onderneemt. Bijvoorbeeld door van adverteerders die zulke aanbiedingen doen zonder meer de harde garantie te verlangen dat de Plus-lezers hier ook daadwerkelijk gebruik van kunnen maken.

 

Pin It

Comments are closed.

« »