Anonieme OV-chipkaart bestaat niet

on 13 mei 2017 | in Alle Berichten, Consument | by

Privacy is voor sommigen een hot item. Vandaar dat officieel ook de mogelijkheid bestaat een anonieme een OV-chipkaart te kopen. Dus ook anoniem reizen? Nee, vergeet het maar. Echte anonimiteit bestaat niet bij de OV-chipkaart.

Hoe kom je aan zo’n anonieme OV-chipkaart? Volgens de website ov-chipkaart.nl zijn die bij servicepunten verkrijgbaar. De kaart zelf kun je voor € 7,50 inderdaad zo kopen en cash betalen. Maar wie er nog een biljet van 50 euro naast legt met het verzoek om dit saldo op de chipkaart te zetten, krijgt te horen dat dit niet kan. Daarvoor moet je naar een aparte ov-oplaadpaal elders in de winkel waar je met behulp van een pinpas een reissaldo op de kaart kunt zetten.

Maar pinnen betekent toch dat ze je persoonsgegevens krijgen en dan is het toch niet anoniem meer? Aan de andere kant van de toonbank wordt hier even over nagedacht en vervolgens beaamd dat dit een juiste gedachte is. Maar het kan nu eenmaal niet anders. Dat wordt dus kiezen of delen. Of met een lege kaart vertrekken of je persoonsgegevens inleveren om je anonieme OV-chipkaart van saldo te voorzien.

Degenen die precies weten hoe je wel echt anoniem kunt blijven zijn natuurlijk de medewerkers van de klantenservice van Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart. Hoewel, wie van een gevarieerd antwoordenaanbod houdt moet dat toch eens proberen.

Poging 1
Medewerker 1 stelt meteen gerust. Pinnen is inderdaad niet anonimiteits-proof, zo beaamt hij, maar volgens hem kan er ook contant geld in de oplaadpaal worden gestopt. O ja? Jawel, dat weet hij 100% zeker. Nou, ik heb het geprobeerd, maar dat is flink proppen, want alle oplaadpalen die ik tegenkwam hadden toevallig verdomd kleine sleufjes, waarin alleen een pinpas paste. Maar voordat je daar achter komt ben je eerst natuurlijk wel blij op pad gestuurd met de belofte van de man van de klantenservice op zak.

Poging 2
Klantenservicemedewerker nummer 2 kent de anonimiteitsproblemen. Maar volgens hem is er zeker een oplossing en die bestaat uit het aanschaffen van een eenmalige OV-chipkaart met een vast saldo. Bestaat die? Jazeker, en te verkrijgen bij alle verkooppunten. Dat nodigt uit tot een telefonische proef op de som, maar de vier chipkaartverkopers (inclusief de NS) die ik belde zeiden de eenmalige OV-chipkaart echt niet te kennen.

Poging 3
Dus maar weer eens opnieuw de OV-klantenservice gebeld. Nummer 3 wijst op een oplaadmogelijkheid via de website en helpt me blijmoedig op weg om online een saldobedrag selecteren. Je speelt het mee, al weet je al meteen hoe het eindigt. Want je komt natuurlijk toch uit bij het knopje Betalen, waarna een iDeal-transactie volgt. Het duurt even voordat de – overigens allervriendelijkste – medewerkster beseft heeft dat dit net zo anoniem is als betalen bij een oplaadpaal. Maar het wordt ondertussen wel als anoniem opladen gepresenteerd. Als je dat maar lang genoeg zegt, gelooft het volk het wel.

Is er dan helemaal geen oplossing om echt anoniem te blijven? Na uitvoerig navragen blijkt dat dit kan door de kaart te kopen bij een NS-station. Dus ook bijvoorbeeld in Woerden? De medewerkster kijkt het na en meldt dat dit helaas niet mogelijk is. Maar als ik de moeite neem om naar Gouda te reizen, dan kan ik daar een anonieme kaart met saldo kopen. Niet naast de deur, ze weet het, maar het is wel de dichtstbijzijnde mogelijkheid.

En dit is inderdaad de enige oplossing om echt anoniem te kunnen reizen. Bij een aantal NS-stations in Nederland bestaat de mogelijkheid een anonieme OV-chipkaart te kopen en daar met contante betaling een saldo op te laten bijschrijven. Welke NS-stations dat zijn mag je zelf uitproberen, want die informatie is nergens te vinden. Het zijn in ieder geval de grotere.

De kop en het intro van dit artikel kloppen dus niet. Anoniem reizen is theoretisch wel mogelijk. Maar als klant die anoniem wil reizen word je zo vaak met verkeerde informatie het bos in gestuurd, dat ik vind dat in vergelijking daarmee mijn bewering dat de anonieme OV-chipkaart niet bestaat maar een piepkleine onzuiverheid vertoont. Hoewel, zolang er geen informatie is te vinden hoe je anoniem kunt opladen, heb ik nog gelijk ook.

En wat betreft de kwaliteit van de klantenservice van OV-chipkaart: die is om te huilen. Als je weet hoe het werkelijk zit hoor je het misschien allemaal glimlachend aan, maar als je met hun adviezen nietsvermoedend op pad wordt gestuurd en je vangt steeds bot krijg je van machteloosheid toch de tranen in je ogen.

PS
Wie met de klantenservice van OV-chipkaart.nl belt krijgt te horen dat het gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden. Zonder meer een goede tip die ik dan ook heb opgevolgd en bij dezen bied ik Translink de gesprekken voor trainingsdoeleinden aan. Gewoon even contact opnemen en ik stuur ze alle drie toe.

Pin It

Comments are closed.

« »