Tips Consumentenbond schieten tekort

on 29 april 2017 | in Alle Berichten, Consument | by

In de Consumentengids van mei besteedt de Consumentenbond aandacht aan slotenmakers die kapitalen in rekening brengen als je hun hulp inroept omdat je jezelf bijvoorbeeld hebt buitengesloten. Drie van hen werden getest: Nood24, Slotenmaker-sleutelmaker en Slotenreparatieservice. Ze brachten bij de testklus € 242,- tot € 330,- in rekening terwijl € 60,- tot € 90,- eerder een redelijk bedrag was geweest. Let dus op met wie je in zee gaat want je betaalt al snel teveel, is daarom het advies van de Consumentenbond.

Het artikel vermeldt ook nog een aantal tips. Omdat alle drie de bedrijven waren ‘vergeten’ dat er bovenop de door hen gemelde prijs ook nog eens 21% btw kwam, luidt één daarvan “Vergis je niet, je moet altijd 21% btw betalen, maar niet iedere slotenmaker vertelt dat meteen”.

Een vreemde tip, want zo lijkt het alsof de consument moet opdraaien voor het feit dat de slotenmaker iets is ‘vergeten’. En dat is niet zo. Consumenten mogen er altijd van uitgaan dat de prijzen die hen worden gepresenteerd inclusief btw zijn. Bedrijven zijn dat namelijk wettelijk verplicht. Doen ze dat niet, dan hebben ze alleen zichzelf er mee, want de klant hoeft dan alleen de eerder vermelde prijs te betalen. De Consumentenbond had dus een heel andere tip moeten geven, namelijk

“Wil de slotenmaker buiten de eerder genoemde prijs u ook nog 21% extra in rekening brengen, dan hoeft u dat niet te betalen.”

Jammer dat de tips van de Consumentenbond op zo’n cruciaal punt tekort schieten.

 

Aanvulling:
De Consumentenbond heeft naar aanleiding van het voorgaande bericht laten weten de tekst van de tip op de website te hebben aangepast. Deze luidt nu:
Als de slotenmaker pas achteraf 21% btw bij het bedrag optelt, hoef je dit niet te betalen. Prijzen voor consumenten moeten namelijk inclusief btw worden vermeld. De Consumentenbond krijgt signalen dat sommige slotenmakers zeer ernstige bedreigingen uiten als je weigert te betalen. Als dit alle perken te buiten gaat, kun je zeggen dat je de politie zult bellen.

 

Pin It

Comments are closed.

« »