Energiecontract via vergelijkingssite afsluiten scheelt heel wat geld

on 26 december 2017 | in Alle Berichten, Consument | by

Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet regelmatig van energieleverancier wisselt, wordt gezegd. Dat blijkt te kloppen. Mijn energieleverancier Nuon stuurde me een brief met het aanbod voor een “gratis Energiecadeau t.w.v. € 100,- tot € 149,95” als ik mijn contract met een jaar zou verlengen. Dat bracht me op de gedachte eens naar het aanbod op vergelijkingswebsites voor energie te kijken. Toen bleek dat ik op jaarbasis honderden euro’s kon besparen.

Benieuwd naar het Energiecadeau keek ik eerst op de website ven Nuon. Geen van de cadeaus kon me echt boeien. Het meest interessant was voor mij nog een korting op mijn maand- of jaarbedrag geweest, maar dat was niet mogelijk.

Toen maar eens de vergelijkingssite Gaslicht.com opgezocht. Dat was wel interessant. Een jaarcontract van Nuon kostte me daar € 2167,- en dat scheelde toch ruim € 500,- met de € 2679,- die Nuon me wilde laten betalen als ik via hun website weer een contract zou afsluiten. Goed, minus een cadeau dan, maar daar moet je maar net wat aan hebben. Nu zijn er veel energievergelijkingssites, maar toen ik die bekeek bleek me al snel dat de Nuon-liefhebber ook daar veel goedkoper bij terecht kan dan bij Nuon zelf.

Zou Nuon nu echt een uitschieter zijn? Om dat te onderzoeken heb ik een klein steekproefje gehouden met verschillende energieaanbieders en vergelijkingssites. Het resultaat: een energiecontract via een vergelijkingssite afsluiten is eigenlijk altijd goedkoper dan via de energieleverancier zelf. Bij Overstappen.nl kostte Green Choise € 2204,- per jaar, bij Green Choise zelf € 2433,-. Vergelijkingssite Independer zette Budget Energie bovenaan. Het aanbod was zo’n 200 euro goedkoper dan dat van Budget Energie zelf. Opmerkelijk: Nuon eindigde hier op de plek 29 en was aanzienlijk duurder (maar liefst € 362,-) dan bij Gaslicht.com en vele andere prijsvergelijkers. Vergelijken heeft dus zin; ook tussen de vergelijkingsites onderling.

Uit nieuwsgierigheid toch ook maar eens met Nuon zelf gebeld met de vraag hoe dat kan, dat verschil. Degene die ik aan de lijn kreeg zei me dat die vraag werd de laatste tijd wel vaker werd gesteld. Haar verklaring kwam er op neer dat de prijsvergelijkers fors onderhandelden met de energieaanbieders. Dus dan maar aanmelden via een prijsvergelijker? Ze kon het zich heel goed voorstellen.

Pin It

Comments are closed.

« »