Ook Apple wil uw privacygegevens

on 20 oktober 2013 | in Alle Berichten, Consument | by

We weten het: iedereen wil beschikken over uw privacygegevens. Facebook, Google en eigenlijk de overheid voorop, allemaal staan ze te dringen om in uw digitale hebben en houwen te wroeten. Met de introductie van het nieuwe besturingssysteem Mavericks heeft Apple zich nu openlijk aan die lange rij toegevoegd.

iCloud is het systeem van Apple om draadloos allerhande informatie uit te wisselen tussen Apple-apparatuur. Of het nu gaat om foto’s over te zetten, of om agenda’s of adressenbestanden te synchroniseren; het kan allemaal via iCloud. Maar het blijft wel een cloud waarmee wordt gewerkt. Niet erg, zolang je maar beseft dat je werkt met een systeem waarbij je je data eigenlijk stalt bij een onbekend adres buiten de deur, met het risico dat anderen daar toegang tot hebben. Veel bedrijven verbieden hun medewerkers daarom gevoelige of strategische bedrijfsinformatie in een cloud te zetten.

Gegevens uit het adressenbestandsprogramma van Apple behoren in feite tot de categorie ‘gevoelige informatie’. Het zijn persoonsgegevens en daar moet je al extra voorzichtig zijn. Er zijn immers maar een paar van die gegevens nodig om bijvoorbeeld identiteitsfraude te kunnen plegen en een adressenbestand met ook nog allerlei persoonlijke aantekeningen is wat dat betreft voor een geïnteresseerde al snel een goudmijn.

De Apple-gebruiker die daar op een verstandige manier mee om wilde gaan, had tot voor kort nog de mogelijkheid om de adresbestanden op zijn computer en op zijn iPad via een kabelverbinding over te zetten of te synchroniseren. Dat was veilig, daar kwam geen ander tussen. Maar het nieuwe OS Mavericks heeft die mogelijkheid geschrapt. Nu kunnen adresgegevens en dergelijke alleen nog via iCloud naar een ander apparaat worden overgezet. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Technisch was het geen enkel probleem geweest de ‘kabelmogelijkheid’ te handhaven. Dat Apple nu alleen nog maar de mogelijkheid biedt om dergelijke privédata via de servers van Apple over te zetten geeft te denken. Je doet zoiets alleen als je daar belang bij hebt. Dat is geen paranoïde gedachte, maar een logische gedachte. Wie bewust maar één route open laat om een bepaald punt te bereiken doet dat met een doel. Zo vinden schapen die uit een vrachtwagen komen en tussen twee rijen dranghekken moeten lopen aan het eind daarvan de open deur van een abattoir.

Apple wil uw privacygegevens via haar servers hebben. Dat velen daar al lang gebruik van maken en daar dus geen bezwaar tegen hebben, is geen argument. Het gaat om vele anderen die het bewust op een veilige manier deden. Die keuzemogelijkheid is hen ontnomen. Bewust.

Pin It

Comments are closed.

« »