Behoefte aan Bromsnor

on 24 juni 2007 | in Alle Berichten, Luizenissen | by

Wat mensen van dieren onderscheidt, is dat zij logisch kunnen denken. Althans, dat hoor je regelmatig, maar net zo vaak gebeurt er iets waardoor je daaraan twijfelt.

In Pernis is vorige week een man overleden nadat hij geruime tijd was gemarteld door twee mannen. Onopgemerkt bleef dit niet. Het slachtoffer gilde het uit en omwonenden meenden er goed aan te doen de politie te waarschuwen.
Het goede nieuws was dat er inderdaad twee agenten verschenen en dat is vandaag de dag al heel wat. Het slechte nieuws daarentegen was dat die niet meer deden dan officieel vast te stellen wat de buren al lang wisten, namelijk dat iemand hier een forse lijdensweg onderging. De oorzaak daarvan was hen niet bekend. Ieder ander zou dan zeggen: gauw gaan kijken, dan weet je wat er aan de hand is en is die man misschien te helpen.

Bij de politie werkt dat tegenwoordig kennelijk anders. Omdat men veronderstelde (let wel: men wist het dus niet zeker) dat het om een gijzeling zou kunnen gaan, besloot men op versterking te wachten. De regels schrijven in zo’n geval voor dat er eerst versterking moet komen voordat men daadwerkelijk optreedt. Waar een dorpsdiender vroeger resoluut naar binnen ging en optrad, is er vandaag de dag voor zoiets kennelijk een heel setje nodig. Maar ja, je bent ambtenaar of niet en regels zijn regels.

Toen men later alsnog ging kijken, bleek het voor het slachtoffer te laat. Dat was inmiddels doodgemarteld. Ik schrijf het maar even sec op, maar laat deze woorden alsjeblieft wel heel goed op je inwerken.
“Stel dat het werkelijk om een gijzeling zou zijn gegaan”, verdedigde een politiewoordvoerder het optreden. Die toon stelt mij niet gerust. Ik vind haar als excuus zelfs vrij grof. Dat houdt namelijk in dat in het geval van een gijzeling wel mensen mogen worden doodgemarteld met twee agenten voor de deur. Maar die hebben wel een luisterend oor, dat wel…

Ik durf zelfs iets anders te stellen. Stel dat de agenten die de doodsnood van de man hoorden tot de conclusie waren gekomen dat hier had moeten worden ingegrepen en dit ook daadwerkelijk hadden gedaan? Waarschijnlijk was dan wel het leven van de man gespaard gebleven, maar uit de stellige reactie van de politiewoordvoerder moet ik tevens opmaken dat de agenten dan ook op stel en sprong waren geschorst. Want regels zijn regels en die moeten natuurlijk worden nageleefd.

Het bedenkelijke van dit alles is dat we in noodgevallen kennelijk afhankelijk zijn van agenten die peinzend een onder deur doorsijpelend bloedspoor gadeslaan. Zij stellen zich voor wat er aan de hand zou kunnen zijn. Dat stelt me niet gerust. Je kunt die deur ook openen en zelf kijken, maar zo zit het tegenwoordig dus niet meer in elkaar.

Geef mij maar een ouderwets Bromsnor die initiatief toonde als hij meende dat er iets scheef zat. Ik weet het, vroeger was heus niet alles beter. Hoewel, sommige dingen…

Zie ook: https://www.nu.nl/algemeen/1251346/politie-blunderde-bij-martelmoord-pernis.html

Pin It

Comments are closed.

»